Wat is ChatGPT4?

Elke nieuwe ChatGPT-versie breidt de mogelijkheden uit voor het genereren van mensachtige tekst, zinvolle gesprekken en waardevolle ondersteuning bij diverse taken. Zes maanden na GPT-3 onthulde OpenAI ChatGPT-4. 

Wil je weten wat GPT-4 precies inhoudt? Je leest erover in ons artikel over dit AI-model.

 

ChatGPT4, Wat is ChatGPT4?

ChatGPT-4

Kort na de lancering van GPT-3 is ChatGPT-4 verschenen, sneller en vrijwel foutloos. Deze vierde conversational AI-versie stelt nieuwe normen voor AI-gestuurde interacties en belooft grenzen te verleggen. GPT-4 is de nieuwste aanvulling op OpenAI’s reeks taalmodellen, ontworpen om mensachtige tekst te genereren.

ChatGPT-4 is een krachtig model dat diepgaande teksten, vragen en visuele input begrijpt en creëert. De uitvoer is bijna perfect en van hoge kwaliteit. De grootste doorbraak van dit model is het vermogen om zowel tekst als afbeeldingen te verwerken als input. Dit opent nieuwe mogelijkheden, waaronder het gebruik van visuele informatie.

Welke andere kansen ontstaan er door deze uitbreiding?

Nieuwe mogelijkheden GPT-4

Met de introductie van GPT-4 zijn er nieuwe perspectieven ontstaan, die resulteren in een reeks frisse mogelijkheden. Hieronder volgt een nadere blik op deze nieuwe functies.

Uitgebreide invoer- en uitvoermogelijkheden

ChatGPT-4 biedt aanzienlijk ruimere capaciteit voor zowel invoer als uitvoer. Waar ChatGPT-3 beperkt is in de hoeveelheid gegenereerde tekst, onderscheidt ChatGPT-4 zich door zijn vermogen om aanzienlijk meer woorden te produceren. GPT-4 is getraind om complexe invoer grondig te modelleren en om te zetten in uiterst gedetailleerde en heldere resultaten. 

Met de mogelijkheid om nu maximaal 25.000 woorden als input te accepteren, is het AI-model in staat om grotere taken sneller, nauwkeuriger en efficiënter uit te voeren.

Integratie van beeldmateriaal

Een opwindende aankondiging was zonder twijfel dat GPT-4 een multimodaal model zou worden, wat inhoudt dat het zowel tekst als beeld kan verwerken. Dit opent een breed scala aan nieuwe mogelijkheden. Tijdens een livestream-sessie heeft OpenAI één van deze mogelijkheden gedemonstreerd.

In de demonstratie werd een handgetekende mock-up van een fictieve website gebruikt om de kracht van beeldverwerking te benadrukken. Deze mock-up bestond uit met de hand geschetste ontwerpelementen, dat vervolgens middels een foto werd geüpload, samen met eenvoudige instructies om HTML-code voor de website te genereren. Het digitale resultaat was een nauwkeurige weergave van de oorspronkelijke mock-up, inclusief het ontwerp en de tekstuele elementen.

Effectieve behandeling van complexe taken

Hoewel er weinig verschil merkbaar is in informele gesprekken en het onderscheid tussen ChatGPT-3 en 4 subtiel kan zijn, wordt het ware verschil pas duidelijk bij het aanpakken van complexe taken

Om dit onderscheid te beoordelen, heeft OpenAI diverse tests uitgevoerd waarbij menselijke examens werden gesimuleerd. Ze maakten gebruik van actueel beschikbare openbare testvragen, zoals de Olympiades en vragen met vrije antwoorden voor gevorderde plaatsing (AP), evenals betaalde oefenexamens voor het academisch jaar 2022-2023.

De resultaten toonden aanzienlijke verschillen tussen de twee modellen aan. Bijvoorbeeld, bij de simulatie van het ‘bar exam’, scoorde GPT-3 in de onderste 10% van de testdeelnemers, terwijl GPT-4 in de bovenste 10% presteerde.

Accurate en foutloze antwoorden

Met de groeiende populariteit van AI-taalmodellen is prioritering van veiligheid en ethiek bij het ontwerp van deze modellen essentieel. OpenAI heeft tijdens de Reinforcement Learning with Human Feedback (RLHF)-training een veiligheidsbeloningssignaal geïntegreerd om schadelijke output te verminderen.

GPT-4 verbetert de veiligheid sterk ten opzichte van GPT-3, met 82% minder respons op ongewenste inhoud. Het presteert ook 40% beter dan GPT-3 in het geven van feitelijke antwoorden. Hoewel er beperkingen zijn, is dit een belangrijke stap voorwaarts om onjuiste ‘hallucinaties’ van feiten te verminderen.

De voordelen van ChatGPT 4

Het gebruik van ChatGPT-4 biedt verschillende voordelen:

Verbeterde taalbegrip

ChatGPT-4 heeft geavanceerdere taalmodellen en begrijpt beter de context en nuances van menselijke input. Hierdoor kan het meer accurate en betekenisvolle reacties genereren.

Multimodale mogelijkheden

GPT-4 is een multimodaal model, wat betekent dat het niet alleen tekst, maar ook beeld kan verwerken. Dit opent de deur naar nieuwe toepassingen waarbij zowel tekstuele als visuele informatie betrokken is.

Betere prestaties bij complexe taken

GPT-4 is getraind en geoptimaliseerd om complexe taken effectiever aan te pakken. Uit tests is gebleken dat het betere resultaten behaalt dan zijn voorganger bij het uitvoeren van uitdagende taken zoals gestandaardiseerde examens.

Veiligheidsverbeteringen

OpenAI heeft veiligheidsmaatregelen binnen geïmplementeerd GPT-4, waardoor de neiging om ongewenste of schadelijke inhoud te produceren aanzienlijk is verminderd. Dit draagt bij aan een veiligere en meer verantwoorde gebruikerservaring.

Vermindering van 'hallucinaties' van feiten

GPT-4 vertoont een verbetering in het geven van feitelijke antwoorden en heeft een verminderde neiging om onjuiste informatie te genereren. Dit helpt de betrouwbaarheid van de gegenereerde inhoud te vergroten.

Diverse toepassingsmogelijkheden 

ChatGPT-4 vindt toepassing in diverse vakgebieden en industrieën, zoals klantenservice, contentgeneratie, onderwijsondersteuning en meer. Het kan assisteren bij vraagbeantwoording, adviseren en helpen bij complexe taken.

ChatGPT-4

Deze voordelen dragen bij aan verbeterde communicatie, verhoogde prestaties bij ingewikkelde opdrachten en veiligere interactie met AI-taalmodellen.

Nu je bekend bent met dit AI-model, vraag je je misschien af welke verschillen er zijn tussen de vorige ChatGPT-3-editie en ChatGPT-4. Je lees het in dit artikel

ChatGPT4, Wat is ChatGPT4?

Martijn Zoetebier

Managing Director Conversive & Group Director Business Development

+31(0)36 200 21 30

[email protected]