TikTok SEO: SEO op Tiktok wordt steeds belangrijker

TikTok wordt steeds vaker gebruikt als zoekmachine. Het platform telt in 2023 maar liefst 1,5 miljard gebruikers wereldwijd, 16% meer dan het jaar ervoor. Meer dan de helft van de jongeren (18-24 jaar) gebruikt TikTok als zoekmachine, maar we zien ook dat de 40+ doelgroep steeds meer actief is op het platform. TikTok SEO wordt daarom steeds belangrijker.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw bedrijf makkelijk te vinden is met SEO via Tiktok? Wij vertellen het je in deze blog.

Het algoritme van TikTok

Net zoals de algoritmes van veel andere platforms toont het TikTok-algoritme relevante content aan gebruikers. Hierdoor kan het bereik op jouw content op verschillende manieren beïnvloed worden; 

  • in welke zoekopdracht de content verschijnt, 
  • of je op de For You-pagina (FYP) van iemand te zien bent en 
  • hoe hoog je staat in zowel de zoekresultaten als de FYP. 

TikTok stelt met behulp van zoekwoorden en andere criteria op welke gebruikers jouw content willen zien, dit is te vergelijken met Google.

Tiktok SEO, TikTok SEO: SEO op Tiktok wordt steeds belangrijker

Een SEO-strategie op TikTok

Wil je meer bereik en engagement op TikTok? Zorg dan voor een goede TikTok SEO strategie, hiermee zorg je er namelijk voor dat jouw content eerder in beeld komt bij de juiste mensen. Hieronder vind je handige tips voor jouw TikTok SEO strategie:

1. Gebruik relevante keywords 🖊

Maak gebruik van relevante keywords en populaire hashtags in de beschrijvingen van je TikTok-video’s. Hierdoor vergroot je de vindbaarheid en informeer je het algoritme over waar de video over gaat, waardoor jouw content te zien is bij de juiste gebruikers.

2. Volg de trends📈

Wekelijks komen er nieuwe trends op TikTok, zorg ervoor dat je hierop inspeelt door direct content te maken bij deze trend(s). Het is uiteraard belangrijk dat de trends passen bij jouw bedrijf en doelgroep. Je vergroot hiermee de kans dat gebruikers jouw content vinden en delen.

Ben je benieuwd welke trends aansluiten? Zoek dan op TikTok naar hashtags in jouw branche, reageer of like op de video zodat TikTok meer van dit soort video’s laat zien op jouw FYP.

3. Zorg ervoor dat jouw media consistent is📲

Wees consistent en zorg ervoor dat je niet heen en weer springt tussen verschillende onderwerpen. Het is voor TikTok dan niet duidelijk waar je precies over post, waardoor jouw content waarschijnlijk niet bij het juiste publiek terechtkomt.

4. Begrijp je doelgroep 🤔

Doe onderzoek naar de zoekopdrachten van jouw doelgroep; welke vragen hebben ze en waar zoeken ze naar online? Maak content die aansluit bij hun behoeftes en antwoord geeft op hun vragen.

5. Interactie en betrokkenheid 🤝

Ga de interactie aan met andere gebruikers in de comments. Gesprekken gaan – vooral op TikTok- verder in de comments, vandaar dat het belangrijk is om actief bezig te zijn op het platform.

Zoek naar merken en/of creators die in dezelfde branche actief zijn en reageer op hun video’s. Vergroot de betrokkenheid van jouw content door op andere content te reageren, andere zullen dit dan ook bij jou doen.

Verwachtingen TikTok voor 2024

Heb jij nog geen (goede) SEO-strategie voor TikTok? Dan is ons advies om hiermee te beginnen. De verwachting is namelijk dat TikTok in 2024 maar liefst 2 miljard gebruikers zal bereiken. TikTok heeft het afgelopen jaar al verschillende functies toegevoegd om het zoekgedrag op het platform te verbeteren, de verwachting is dat TikTok ook dit jaar optimalisaties gaat toevoegen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van social media marketing, waaronder TikTok, voor jouw specifieke doelstellingen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op!

Tiktok SEO, TikTok SEO: SEO op Tiktok wordt steeds belangrijker

Martijn Zoetebier

Managing Director Conversive & Group Director Business Development

+31(0)36 200 21 30

[email protected]